Пергола от дърво

Защо пергола от дърво?

Перголата е елемент, използван в градинарството, опростена конструкция или арка с рамка например, която е покрита с пълзящи или катерливи растения. Конструкцията се състои от напречни греди и странични колони и за разлика от беседката, няма покрив или стени. Може да бъде прикрепена към някаква сграда или постройка, свободоносеща или дори да покрива алея.

Перголата има за предназначение да създаде сенчеста и уютна зона за почивка. Нейния външен вид трябва успешно да се вписва в общия ансанбъл на сградата, както и пространството около нея. Видът на съоръжението трябва да е строго съобразено със стила на постройките и пропорциите на зоните в двора. Тя променя съотношението между откритите и покритите пространства, оформя структурата на градината и поставя допълнителен акцент при структурирането на терена.

Ако една пергола е поставена в малка градина, тя допринася за нейното визуално разширяване и прави по-уютна голяма градина, като създава усамотени кътчета. Когато е поставена в малка градина, по-добре би било тя да е обединена с къщата като растителност, материали и декоративни елементи. При наличие на голяма площ перголата има ключова роля в централната композиция, определяйки стил, който е подпомогнат и от други малки архитектурни форми – беседки, мостчета, пейки и други.

Правилно поставена пергола подобрява дизайна на сградата, превръщайки се в изящно допълнение, а също така може да бъде и като самостоятелен архитектурен елемент. Благодарение на нея може да се подчертае красотата на малките архитектурни форми като статуи, фонтани, изкуствени пещери. В други случай перголата може успешно да скрие недостатъците на сградата или ландшафта. Перголата създава собствен микроклимат, когато е покрита с увивни растения, защитва мястото от прах, вятър, шум, повишава комфорта на околната среда.

Според материала, от който са изработени, перголата може да бъде дървена, метална, каменна, бетонна, пластмасова.

Според своята форма тя може да бъде кръгла, ветрилообразна, правоъгълна, с прекъсвания, сложни съставки.

0 replies

Оставете коментар

Искате ли да се присъедините към дискусията?

Вашият коментар